Kampeerspecialist sinds 1958
Service
NL | DE
Taal:
Deutsch
English
Nederlands
Österreich
Français
Italiano
Español
Levering Land:
België
Bulgarije
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Ierland
Italië
Kroatië
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Malta
Nederland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Zweden
Zwitserland
Slowakije
Slovenië
Spanje
Tsjechische Republiek
Hongarije
Voertuig
Soort airconditioningapparaten
Merk
Prijs
 €
tot
 €
Filiaalbeschikbaarheid

Aircosystemen

Airconditioningsystemen voor caravans, kampeerauto's en campers kunnen gemakkelijk achteraf in de bergruimte of op het dak worden ingebouwd. Bestel uw campingairco van Truma of Dometic bij Berger. Ventilatoren of Evapolar verdampers zorgen

Airconditioningsystemen voor caravans, kampeerauto's en campers kunnen gemakkelijk achteraf in de bergruimte of op het dak worden ingebouwd. Bestel uw campingairco van Truma of Dometic bij Berger. Ventilatoren of Evapolar verdampers zorgen ook voor verkoeling op warme dagen.

Lees verder...

Pagina 1 van 2
 • 1

Airco-systemen voor caravans en campers achteraf inbouwen

Een moderne caravan of camper moet nu eenairconditioningsysteem hebben. Tijdens de zomervakantie is het immers vaak warm op de camping. Hier in onze online shop kunt u retrofit camping airconditioners bestellen van bekende merken zoals Truma, Dometic of Evapolar. Let er bij de aanschaf van uw kampeerairco op dat de opgegeven koelcapaciteit en de grootte van uw camper met elkaar overeenkomen.

Wat voor soort camping airconditioners zijn er?

Er zijn verschillende apparaten om caravans, campers, kampeerbussen en voortenten koel te houden:

 • Opbergkist airconditioners
 • Dakairco's
 • Verdamper airconditioners
 • Mobiele airconditioner caravan
 • Fans

De Truma airconditioner

Airco's van Truma koelen uw camper of caravan via app tot een aangename temperatuur. Terwijl u nog op het strand bent, kunt u uw Truma Aventa of Saphir via de smartphone laten weten hoe warm of koud u uw caravan of camper wilt hebben. Met het optionele iNet-systeem is dit geen utopie meer: samen met de Truma CP plus bestuurt u uw Truma-verwarming en Truma-airco centraal vanaf één plek. Truma airconditioners kwamen als eerste uit de bus bij de König Kunde Award 2019 Of het nu gaat om de Aventa op het dak of de Saphir in de opbergbox, met een Truma airconditioner blijft u koel.

De Dometic airconditioner

De Dometic FreshJet en FreshLight airconditioners koelen vanaf het dak, de Dometic FreshWell past perfect in de opbergbox. Zeer kleine en lichte airconditioners, uitgerust met lage aanloopstroom en soft-start optie, dat is waar de Dometic airconditioner voor staat. Dit betekent dat u uw Dometic airconditioner ook kunt starten als de zekering op de camping zwak is. De FreshJet airconditioners kunnen als duo worden gebruikt in grote voertuigen. De Dometic FreshLight is iets duurder, maar scoort punten met zijn ingebouwde dakraam. Of het nu gaat om FreshWell, FreshJet of FreshLight, met een Dometic airconditioner houdt u het hoofd koel.

Hoe werkt een dakairco?

Wanneer u een campingairco op het dak installeert, verspilt u geen onnodige ruimte in uw caravan of camper. Anderzijds verminderen de modellen de aerodynamica van het voertuig, wat tot hogere brandstofkosten kan leiden. De dakairco wordt meestal geïnstalleerd via een bestaand dakluik. Dit is een veilige oplossing, omdat u geen dragende delen in het dak kunt zagen. Het dakraam wordt verwijderd en de dak-airco wordt opgehangen en bevestigd in de bestaande uitsparing. Als het voertuig niet vooraf is uitgerust, is het leggen van de 230 V-stroomkabel tot aan de dakairco waarschijnlijk het zwaarste werk. Als u uw daglicht wilt behouden, is de Dometic Freshlight met geïntegreerd dakraam aan te bevelen. De kampeerairco's voor het dak zonder dakvenster hebben meestal een aangename, indirecte LED-verlichting.

Een airconditioner voor een voorraadkast inbouwen

Klimaatregelaars in opbergkasten: Klimaatregelaars in opbergkasten zijn een bijzonder populaire aanpassing voor caravans en campers, omdat zij zorgen voor een stille luchtcirculatie in de ruimte. Aangezien de airconditioner in de opbergdoos past, is de installatie veel eenvoudiger.
Hier is een ruwe installatierichtlijn:

 • Zoek een geschikte plaats in de opbergdoos, bedstee, enz
 • Zorgen voor elektriciteit
 • Plaats het bijgevoegde installatiesjabloon zorgvuldig
 • markeer alle belangrijke ingangen, uitgangen en bevestigingspunten
 • boor de gemarkeerde uitsparingen in de vloer
 • Bevestig het luchtafvoerrooster
 • Kit alles goed af met Sika 221
 • Bevestig de beugel
 • Plaats de opbergkist airconditioner
 • Indien nodig, aansluiten op de warme lucht distributie van het verwarmingssysteem
 • Monteer het luchtinlaatrooster (van het voertuiginterieur naar de airconditioning)
 • Monteer ventilatie sproeiers
 • Koude luchtslang aansluiten

De opbergboxairconditioner zuigt de warme lucht uit het interieur van de camper en koelt die af. De airconditioner droogt ook de lucht (het water komt eruit via de afvoerpijp die in de vloer is gemonteerd), reinigt en filtert de lucht. Let op: elke camper is anders en het kan zijn dat sproeiers, aanzuigrooster en koude luchtpijp als optie moeten worden besteld voor de distributie van koude lucht.

Door de plaatsing in de opbergbox heeft de installatie van de airconditioner een gunstig effect op de rijeigenschappen van uw caravan.

Luchtverdeler, verdeler

De luchtverdeler zorgt voor een gelijkmatige verdeling van koude lucht in caravans en campers. Bij de dakairco wordt de diffuser er gewoon op geplaatst en blaast de koude lucht in de gewenste richtingen. De luchtverdeler, of het (de) ontluchtingspijpje(s) voor de airconditioner van de voorraadkast, moet naar boven worden verplaatst, omdat het bekend is dat koude lucht naar beneden valt. Een aansluiting op de warme luchtverdeling van het verwarmingssysteem is gebruikelijk bij airconditioners met verwarmingsfunctie, zoals de Truma Saphir Comfort.

Hoe worden camping airconditioners bediend?

Het koelsysteem voor caravans en campers wordt meestal bediend met een afstandsbediening, waarmee u de gewenste temperatuur instelt. Bovendien kunt u vaak kiezen tussen de instellingen koelen, automatisch, ventileren, ontvochtigen of warmtepomp. Een airconditioner werkt met een speciaal koelmiddel dat een grote invloed heeft op het energieverbruik. De airconditioners Truma Aventa en Saphir kunnen in het Truma iNet-systeem worden geïntegreerd. Dit betekent dat u met de juiste accessoires de Truma airconditioners via app en smartphone kunt bedienen.

Mobiele airconditioners voor caravans en ventilatoren

Niet iedereen kan of wil zich een campingairco veroorloven. Voor dit geval hebben wij de airconditioners van Evapolar in ons assortiment. Deze zogenaamde verdamper-airconditioners van Evapolar zijn gevuld met koud water en koelen (afhankelijk van de koudheid van het water) hun omgeving merkbaar af. Het leuke van de mobiele Evapolar units is dat je ze met de accu van de voortent naar de caravan of zelfs in de kampeertent kunt meenemen. Maar de goede oude ventilator zorgt ook voor een aangenaam briesje. Mobiele airconditioner, standventilator, kolomventilator of tafelventilator, laat een stevig briesje rond uw neus waaien!

Uw sessie zal lopen in
10 : 00
Min. Sec.