
12 tips voor duurzaam kamperen
milieuvriendelijke campings, zuinig rijden …
Duurzaamheid en kamperen vullen elkaar perfect aan. We laten je zien hoe je met eenvoudige maatregelen hulpbronnen kunt besparen. Je combineert het aangename met het nuttige, want je hebt een geweldige tijd op je kampeervakantie terwijl je het milieu beschermt.
Inhoud
Table Of Contents will be generated here dynamically through JS!
1. Duurzaamheid begint bij het inpakken
Als je je camper of caravan inlaadt, kun je proberen om hem niet zwaarder in te pakken dan absoluut noodzakelijk is. Omdat je meestal een langere reis voor de boeg hebt, helpt minder gewicht om brandstof te besparen. En minder brandstof betekent meer duurzaamheid, minder uitstoot en dus lagere kosten.
Zo bespaar je gewicht bij het inpakken:
- Vul je drinkwatertank slechts minimaal.
Je kunt hem het beste pas helemaal vullen op de camping. - Zorg ervoor dat je de vuilwatertank leegt voordat je vertrekt.
- Bedenk welke kledingstukken je echt nodig hebt op je kampeervakantie. Veel campings hebben wasmachines, dus je hoeft maar voor een week kleren mee te nemen.
- Beperk je voedselvoorraad en koop voedsel bij voorkeur ter plaatse. Hetzelfde geldt voor douchegel, schoonmaakproducten, enz.
2. Rij zuinig en bespaar brandstof
Hoewel de aandrijftechnologie de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd en campers en trekkers steeds emissievrijer en zuiniger worden, heb je nog steeds zelf in de hand hoe zuinig je rijdt.
Dit kun je doen:
- Rijd met vooruitziende blik en met een zo laag mogelijke snelheid. Dit betekent vroeg schakelen en niet onnodig gas geven, bijvoorbeeld als je ziet dat je toch moet remmen of stoppen.
- We raden aan om met de camper 80 tot 85 km/u te rijden. Je hoeft niet altijd je topsnelheid te maximaliseren. Dit heeft nog een voordeel: je rijdt comfortabeler en dus met minder stress!
- Schakel de motor uit in de file of bij langdurige stilstand.
- Gebruik de airconditioning alleen als de hitte ondraaglijk wordt. In stedelijke gebieden verbruikt uw camper of trekkend voertuig tot 1,8 liter meer brandstof per 100 kilometer met ingeschakelde airconditioning. Rijden met de ramen open zorgt er ook voor dat er altijd frisse lucht in het voertuig circuleert.
- Vermijd korte ritten met de camper op je bestemming. Je kunt het beste fietsen meenemen of ter plaatse fietsen huren.
- Rijd altijd met optimaal opgepompte banden. Opgepompte banden verlagen de rolweerstand en dus ook het brandstofverbruik op de lange termijn.
3. Milieuvriendelijke campings
Als u uw reis van tevoren plant, kunt u kiezen voor campings die elektriciteit opwekken uit zonne-energie of gekenmerkt worden door andere duurzame milieubeschermende maatregelen.

Veel duurzame campings zijn te herkennen aan het ECOCAMPING-label. Het initiatief kent het label alleen toe aan campings die prioriteit geven aan producten en diensten uit de regio, gekenmerkt worden door energie-efficiëntie, water besparen, afval vermijden en duurzame energieopwekking bevorderen.
4. Zeep en shampoo met zo min mogelijk toevoegingen

Op de camping gelden dezelfde duurzaamheidsregels als thuis. Als je shampoos, zeep en schoonmaakproducten meeneemt, moet je ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk chemicaliën bevatten. Dit is des te belangrijker als je buiten kampeert en bijvoorbeeld water in de buurt gebruikt. Natuurlijke cosmetica zonder siliconen en chemische toevoegingen is ook zinvol. Hoewel deze producten iets meer kosten, zijn ze veel vriendelijker voor de huid en het milieu.
Je kunt ook letten op duurzaamheid als het gaat om schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen met het “Blauwe Engel”-label bevatten bijvoorbeeld geen schadelijke oppervlakteactieve stoffen of geurstoffen die bij het afwassen in het riool terecht kunnen komen. Hier vind je zeepvrij afwasmiddel in onze webwinkel.
5. Gebruik je beschikbare middelen bewust
Het kan zeker verleidelijk zijn om geen rekening meer te hoeven houden met de beperkingen van de drinkbaar-watertank als je gaat douchen op de camping. Maar hoe zuidelijker je reist, hoe schaarser de watervoorraad wordt. Douche dus zo zuinig mogelijk en laat het water niet onnodig lang lopen.
6. Gebruik uw airconditioning alleen in uitzonderlijke gevallen
Airconditioningsystemen zorgen snel voor een aangenaam binnenklimaat. Maar ze hebben een nadeel: als ze te koud zijn ingesteld, verbruiken ze onnodig veel energie. Zodra je de gekoelde ruimte verlaat, voelt het nog warmer aan.
Je kunt bijvoorbeeld een waterspray sprenkelen op dekens op het bed of luchtbed als het erg warm is en erop gaan liggen. Dit is een heel eenvoudige manier om je af te koelen.
7. Voedsel – regionaal en onverpakt

Het leuke aan reizen is dat je nieuwe dingen leert kennen. Dit kan ook het regionale voedselaanbod zijn. Is er een producent in de buurt waar je verse eieren, groenten of fruit rechtstreeks van de boerderij of op een markt kunt kopen? Zijn er regionale producten in supermarkten? Deze producten hebben slechts korte transportroutes achter de rug en dus een kleinere CO2-voetafdruk.
Over eten gesproken: Duurzaam kamperen betekent ook dat je geen voedsel weggooit, maar altijd alles opgebruikt wat je koopt.
8. Afval correct verwijderen
Probeer altijd je afval te verminderen. Het is het beste om wat je produceert te scheiden en op de juiste manier weg te gooien. Gebruik glazen verpakkingen zodra ze beschikbaar zijn en scheid het afval dat zich op vakantie ophoopt.
Een absolute no-go: afval in het milieu gooien of verbranden.
9. Gebruik herbruikbaar keukengerei

Het is de moeite waard om kookgerei, borden en bestek van hoge kwaliteit te kopen voor op de camping. Het keukengerei kan steeds opnieuw worden gebruikt en heeft een lange levensduur. Dit betekent dat je met een gerust hart kunt afzien van wegwerpborden of -bestek en het milieu kunt beschermen. En je kunt ook aandacht besteden aan duurzaamheid bij het bewaren van voedsel. In plaats van aluminiumfolie of huishoudfolie kun je herbruikbare bijenwasdoeken gebruiken. Ze houden voedsel vers en zijn volledig natuurlijk! Hier vind je de bijenwasdoekjes in onze webwinkel.
10. Gebruik LED-verlichting
Als je gaat kamperen, kun je veel elektriciteit besparen door je verlichting om te schakelen naar energiebesparende LED’s. LED’s hebben nog een voordeel. Afhankelijk van het product kunnen de lichtintensiteit en de kleur individueel worden ingesteld.
11. Elektriciteit van de zon

Met een zonne-energiesysteem kun je milieuvriendelijke elektriciteit opwekken. Het systeem voedt je boordaccu zodat je, afhankelijk van de output van het systeem, niet alleen de verlichting kunt voeden, maar ook elektrische apparaten en je smartphone of laptop kunt opladen. Nog een voordeel: je krijgt niet alleen echte groene stroom, maar je bent ook minder afhankelijk van de lokale stroomvoorziening.
12. Sanitaire toevoegingen

Gooi de inhoud van uw campingtoilet alleen weg bij de daarvoor bestemde afvalbrengstations. Als u uw chemisch toilet vaker dan om de 3 dagen leegt, gebruik dan geen sachets of tabs. Deze verpakkingen zijn altijd bedoeld voor een volle tank. Meet in plaats daarvan iets minder toiletchemicaliën af of gebruik een ecologisch toiletadditief. Dit is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Je kunt het beste biologisch afbreekbare toiletadditieven gebruiken die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Om onaangename geurtjes uit het toilet te verwijderen, is er het innovatieve, milieuvriendelijke SOG® toiletventilatiesysteem, volledig zonder chemicaliën.
Team Berger-Camping
Wij zijn Berger medewerkers van verschillende afdelingen, maar we delen allemaal dezelfde passie!
In deze artikelen delen we regelmatig onze kennis en ervaring.